Lembaran Kuali Ayam Masam dan Manis
Yang Diilhamkan oleh rasa pengambilalihan Asia kegemaran kami, berikut
adalah resipi yang menggunakan nanas dalam tin, dengan sayur-sayuran biasa.
Untuk menjadikannya lembaran-kuali mesra, ayam tidak dilapisi tepung roti atau
goreng. Tambah seberapa banyak sos lazat yang anda suka, dan jika ada kiri,
simpan sos di dalam peti sejuk dalam bekas yang dimeterai, sehingga satu
minggu. Ia juga sos mencelup yang hebat untuk pemelih selera gaya Asia.
Hidangkan lebih nasi kukus panas.
Bahan-bahan
2(8 auns) tin nenas dimasukkan kedalam jus
1 lada besar merah, berbiji dan potong 1
inci
1 lada besar hijau, berbiji dan potong 1
inci
1 lobak merah, dikupas dan dihiris secara
menyerong
½ bawang merah, potong 1 inci
3 sudu minyak avokado
Garam dan lada hitam tanah secukup rasa
1 ½ paun dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang,
potong 1 inci
Air mengikut keperluan
2 sudu tepung jagung
½ cawan gula perang ringan
⅓ cawan beras cuka
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos soya
1 sudu besar sos bawang putih
1 sudu besar pes halia-bawang putih
⅛ sudu kecil lada putih tanah
Arahan
☑️ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 425 darjah F (220 darjah C).
☑️ Langkah 2
Tiriskan nanas dan masukkan jus ke dalam ukuran cecair 1 cawan. Letakkan
nanas yang telah dikeringkan dalam mangkuk pencampuran besar; Asingkan.
☑️ Langkah3
Masukkan lada besar, lobak merah, dan bawang merah ke dalam nanas.
Tuangkan 2 sudu minyak alpukat ke atas dan taburkan dengan garam dan lada.
Kacau hingga dilapisi minyak dan perasa, kemudian sebarkan dalam satu lapisan
pada loyang. Masukkan ayam ke dalam mangkuk yang sama, renjiskan dengan baki 1
sudu minyak, dan lengkapkan dengan garam dan lada. Lumurkan ke lapisan ayam dan
nestle di atas loyang antara bahagian nanas dan sayur.
☑️ Langkah 4
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga sayur-sayuran dan
ayam dimasak, kira-kira dalam 25 minit.
☑️ Langkah 5
Sementara itu, tambahkan air secukupnya ke jus nanas yang disediakan
untuk membuat 1 cawan cair. Pindahkan 3 sudu besar cecair ke mangkuk kecil dan
masukkan tepung jagung. Kacau dengan garpu atau pukul sehingga sebati.
☑️ Langkah 6
Tuangkan baki cecair ke dalam periuk dengan gula merah, cuka beras, sos
tomato, kicap, sos bawang putih, pes bawang putih halia, dan lada putih.
Didihkan, kacau sekali-sekala, dengan api yang sederhana tinggi. Perlahan-lahan
masukkan campuran tepung jagung, gaul sebentar. Apabila kembali mendidih dan
biarkan menebal, memukul terus, kira-kira 1 minit.
☑️ Langkah 7
Taburkan ayam, nanas, dan sayur-sayuran dengan sos untuk dihidangkan.
Fakta
Pemakanan
Setiap
hidangan:
524
kalori; protein 37.7g; karbohidrat 58.6g; lemak 14.9g; kolesterol 96.9mg;
natrium 1236.2mg.
RUJUKAN:
Allrecepis.
(2020). Lembaran Kuali Ayam Masam dan Manis. Dicapai pada 2020 dari:
https://www.allrecipes.com/recipe/279987/sheet-pan-sweet-and-sour-chicken/
Bukti Kehadiran:
No comments:
Post a Comment