Monday, December 28, 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)

 

Taco udang segar dan cepat yang sesuai untuk setiap hari!


Bahan-bahannya

2 paun udang  besar yang dikupas dan dibuang urat, dicairkan

1 ½ sudu teh serbuk cili

1 sudu teh bawang putih cincang segar

½ sudu teh paprika

½ sudu teh jintan putih

½ sudu teh serbuk bawang

½ sudu teh garam

½ sudu teh lada hitam tanah

 ¼ biji teh ketumbar

¼ sudu teh parutan oren Valencia

2 sudu minyak zaitun, atau lebih mengikut keperluan

2 sudu besar krim masam

1 biji limau nipis, diparut dan dijus

1 sudu teh ketumbar segar cincang

¼ sudu teh serbuk bawang putih

secubit garam dan lada hitam tanah

20 (6 inci) Tortilla jagung

2 buah avokado, dihiris nipis, atau secukup rasa

1 bawang merah, potong dadu, atau secukup rasa

½ ikat ketumbar segar, cincang, atau secukup rasa

1 lada jalapeno, potong dadu, atau secukup rasa (Pilihan)

2 limau nipis, potong baji, atau mengikut keperluan



 Arahan

☑️ Langkah 1

Bilas udang yang telah dicairkan di bawah air sejuk, toskan, dan keringkan.

 

☑️ Langkah 2

Satukan udang, serbuk cili, bawang putih, paprika, jintan, serbuk bawang, 1/2 sudu teh garam, 1/2 sudu teh lada hitam, ketumbar, dan kulit oren dalam mangkuk. Gaul sebati.

 

☑️ Langkah3

Panaskan minyak zaitun dalam kuali lekat di atas api sederhana tinggi Masukkan udang dan masak hingga merah jambu terang di bahagian luar dan dagingnya legap, 4 hingga 5 minit di setiap sisi, bergantung pada ukuran udang.

 

☑️ Langkah 4

Semasa udang memasak, sediakan crema dengan memukul bersama krim masam, parut jus 1 limau nipis, 1 sudu teh ketumbar, serbuk bawang putih, dan secubit garam dan lada hitam.

 

☑️ Langkah 5

Panaskan tortilla jagung di dalam kuali atau di atas wajan dengan api kecil, 1 hingga 2 minit setiap sisi. Berhati-hatilah untuk tidak membiarkannya terbakar. Mengetepikan.

 

☑️ Langkah 6

Kumpulkan taco dengan sapukan 1 sudu teh crema di setiap tortilla, tambahkan 3 atau 4 udang, 2 keping avokado, taburkan bawang merah segar, ketumbar, dan jalapeno. Hidangkan dengan limau yang dihiris untuk memerah di bahagian atas dan krim tambahan di sebelah.


Fakta Pemakanan

 Setiap hidangan:

147 kalori; protein 9.6g; karbohidrat 15.4g; lemak 5.8g; kolesterol 69.8mg; natrium 162.5mg.

 RUJUKAN:

Allrecepis. (2020). Taco Udang dengan Cilantro-Lime Crema. Dicapai pada 2020 dari:  https://www.allrecipes.com/recipe/280916/shrimp-tacos-with-cilantro-lime-crema/ 

 

 

Bukti Kehadiran:



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


No comments:

Post a Comment

BBN3401SATU2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN COMPUTER

  NURHANI HASYA BINTI SHAHRIZAN  197773 Bismillah…. Dengarlah coretan dan rintihan saya ini.. Sem 5 ni mencabar betul. Lagi-lagi kene hada...