Taco Udang dengan Cilantro-Lime Crema
Taco udang segar dan cepat yang sesuai untuk setiap hari!
Bahan-bahannya
2
paun udang besar yang dikupas dan
dibuang urat, dicairkan
1 ½ sudu teh
serbuk cili
1 sudu teh bawang putih cincang segar
½ sudu teh paprika
½ sudu teh
jintan putih
½
sudu teh serbuk bawang
½
sudu teh garam
½
sudu teh lada hitam tanah
¼
biji teh ketumbar
¼ sudu
teh parutan oren Valencia
2
sudu minyak zaitun, atau lebih mengikut keperluan
2
sudu besar krim masam
1 biji
limau nipis, diparut dan dijus
1
sudu teh ketumbar segar cincang
¼
sudu teh serbuk bawang putih
secubit
garam dan lada hitam tanah
20 (6 inci) Tortilla jagung
2
buah avokado, dihiris nipis, atau secukup rasa
1 bawang
merah, potong dadu, atau secukup rasa
½
ikat ketumbar segar, cincang, atau secukup rasa
1
lada jalapeno, potong dadu, atau secukup rasa (Pilihan)
2
limau nipis, potong baji, atau mengikut keperluan
☑️ Langkah 1
Bilas udang yang telah dicairkan di bawah air sejuk, toskan,
dan keringkan.
☑️ Langkah 2
Satukan udang, serbuk cili, bawang putih, paprika, jintan,
serbuk bawang, 1/2 sudu teh garam, 1/2 sudu teh lada hitam, ketumbar, dan kulit
oren dalam mangkuk. Gaul sebati.
☑️ Langkah3
Panaskan minyak zaitun dalam kuali lekat di atas api sederhana tinggi
Masukkan udang dan masak hingga merah jambu terang di bahagian luar dan
dagingnya legap, 4 hingga 5 minit di setiap sisi, bergantung pada ukuran udang.
☑️ Langkah 4
Semasa udang memasak, sediakan crema dengan memukul bersama krim masam, parut
jus 1 limau nipis, 1 sudu teh ketumbar, serbuk bawang putih, dan secubit garam
dan lada hitam.
☑️ Langkah 5
Panaskan tortilla jagung di dalam kuali atau di atas wajan dengan api
kecil, 1 hingga 2 minit setiap sisi. Berhati-hatilah untuk tidak membiarkannya
terbakar. Mengetepikan.
☑️ Langkah 6
Kumpulkan taco dengan sapukan 1 sudu teh crema di setiap tortilla,
tambahkan 3 atau 4 udang, 2 keping avokado, taburkan bawang merah segar,
ketumbar, dan jalapeno. Hidangkan dengan limau yang dihiris untuk memerah di
bahagian atas dan krim tambahan di sebelah.
Fakta
Pemakanan
147
kalori; protein 9.6g; karbohidrat 15.4g; lemak 5.8g; kolesterol 69.8mg; natrium
162.5mg.
Allrecepis.
(2020). Taco Udang dengan Cilantro-Lime Crema. Dicapai pada 2020 dari: https://www.allrecipes.com/recipe/280916/shrimp-tacos-with-cilantro-lime-crema/
Bukti Kehadiran:
No comments:
Post a Comment