Tenderloin Daging Sapi Dengan Bawang Merah
Sos bawang merah memerlukan sedikit masa, tetapi hasilnya sangat berbaloi . Ini semestinya hidangan untuk syarikat, dan resipi berganda lebih baik untuk pesta yang lebih besar. Hidangkan juga dengan salad hijau dan sayur-sayuran panggang.
Bahan-bahan
¾ paun bawang merah, dipotong separuh dan
dikupas
1 ½ sudu minyak zaitun
Garam dan lada secukup rasa
3 cawan sup daging lembu
¾ cawan wain merah
1 ½ sudu teh pes tomato
2 paun daging lembu tenderloin, dipotong
1 sudu teh thyme kering
3 keping bacon, potong dadu
3 sudu mentega
1 sudu tepung serba guna
4 biji selada air, untuk hiasan
Arahan
☑️ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 375 darjah F
(190 darjah C). Dalam loyang pai 9 inci, masukkan bawang merah dengan
minyak hingga melapisi. Musim dengan garam dan lada. Panggang hingga
bawang merah pekat dan sangat lembut, kacau sekali-sekala, kira-kira 30 minit.
☑️ Langkah 2
Dalam periuk besar, satukan kuah
daging lembu dan kuah. Didihkan. Masak dengan api yang tinggi
sehingga isinya dikurangkan separuh, kira-kira 30 minit. Masukkan pes
tomato. Mengetepikan.
☑️ Langkah 3
Daging lembu kering; taburkan
dengan thyme, garam dan lada. Dalam kuali pembakar besar, letakkan di atas
api sederhana di atas kompor, tumis daging hingga keemasan. Dengan
menggunakan sudu berlubang, pindahkan daging ke tuala kertas. Masukkan
daging lembu ke dalam kuali; coklat di semua sisi dengan api sederhana
tinggi, kira-kira 7 minit.
☑️ Langkah 4
Pindahkan kuali ke ketuhar. Daging
panggang sehingga termometer daging dimasukkan ke dalam pusat mencatat 125
darjah F (50 darjah C) untuk medium yang jarang berlaku, kira-kira 25 minit. Pindahkan
daging lembu ke pinggan. Khemah longgar dengan kerajang.
☑️ Langkah 5
Lumurkan lemak di atas kuali yang
menetes di kuali panggang. Letakkan kuali di atas api yang tinggi di atas
dapur. Masukkan campuran kuah, dan didihkan; kacau untuk mengikis
sedikit keperangan. Pindahkan ke periuk sederhana, dan didihkan. Campurkan
1 1/2 sudu mentega dan tepung dalam mangkuk kecil untuk membentuk pes halus; masukkan
campuran kuah, dan didihkan hingga kuah pekat. Pukul mentega yang tinggal. Kacau
bawang merah dan daging panggang. Musim dengan garam dan lada.
☑️ Langkah 6
Potong daging lembu menjadi kepingan
tebal 1/2 inci. Sudu sedikit sos, dan hiaskan dengan selada air.
Fakta pemakanan
653 kalori; protein 31.6g; karbohidrat 11.9g; lemak 50.6g; kolesterol 132.1mg; sodium 645.2mg.
Fakta pemakanan
Setiap Hidangan:
653
kalori; protein 31.6g; karbohidrat 11.9g; lemak
50.6g; kolesterol 132.1mg; sodium 645.2mg.
RUJUKAN:
Allrecepis.
(2020). Tenderloin Daging Sapi Dengan Bawang Merah. Dicapai pada 2020
dari: https://www.allrecipes.com/recipe/132351/fabulous-beef-tenderloin/?internalSource=hub%20recipe&referringContentType=Search
Bukti Kehadiran:
No comments:
Post a Comment