Periuk Segera® Ayam Adobo Filipina
Semua rasa yang anda gemari dalam ayam adobo Filipina tanpa perap
berjam-jam berkat periuk segera®. Hidangkan nasi, jika mahu.
Bahan-bahannya
½
cawan cuka putih suling
¼
cawan kicap
2
sudu besar bawang putih cincang
1
sudu minyak zaitun
1
sudu gula merah
1
sudu teh lada hitam, pecah kasar
2
daun salam
1 biji bawang besar, dihiris
1 ½ paun tulang, paha ayam kulit
1
sudu besar daun bawang cincang (Pilihan)
Arahan
☑️ Langkah 1
Pukul cuka, kicap, bawang putih, minyak zaitun, gula merah, dan lada
hancur dalam mangkuk sehingga gula larut. Kacau daun salam ke dalam sos.
☑️ Langkah 2
Gariskan bahagian bawah periuk tekanan pelbagai fungsi (seperti Instant
Pot®) dengan hirisan bawang. Letakkan paha ayam di atas bawang dan tuangkan
cuka-kicap ke atas. Tutup dan kunci penutupnya.
☑️ Langkah3
Pilih tekanan tinggi mengikut arahan pengeluar; tetapkan pemasa selama
10 minit. Biarkan 10 minit tekanan meningkat.
☑️ Langkah 4
Gariskan loyang dengan aluminium foil.
☑️ Langkah 5
Tekanan pelepasan menggunakan kaedah pelepasan cepat mengikut arahan
pengeluar, kira-kira 5 minit. Buka kunci dan tanggalkan penutupnya. Dengan
menggunakan penyepit, pindahkan paha ke loyang yang sudah siap, kulit ke atas.
Pilih fungsi Tumis dan masak sehingga kuah pekat, 3 hingga 5 minit.
☑️ Langkah 6
Tetapkan rak ketuhar kira-kira 6 inci dari sumber haba dan panaskan
broiler oven hingga tinggi.
☑️ Langkah 7
Letakkan ayam di bawah panggang yang telah dipanaskan, dan panggang
hingga kulit garing, 6 hingga 8 minit. Pindahkan paha ke piring hidangan dan
sos sudu di bahagian atas. Hiaskan dengan daun bawang cincang.
Fakta Pemakanan
Setiap hidangan:
352 kalori; protein 30.2g; karbohidrat 9g; lemak 21.1g; kolesterol 106mg; natrium 1000.9mg.
RUJUKAN:
Allerecepis. (2020). Periuk Segera Ayam Adobo Filipina. Dicapai pada 2020 dari: https://www.allrecipes.com/recipe/277700/instant-pot-filipino-chicken-adobo/?internalSource=hub%20recipe&referringContentType=Search&clickId=cardslot%203
No comments:
Post a Comment